Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στη Βρετανία

Στους δρόμους του Λονδίνου βγήκαν και πάλι Βρετανοί μαθητές και φοιτητές, καταγγέλλοντας την αύξηση των διδάκτρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μικρής έκτασης επεισόδια έλαβαν χώρα στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας.
Η διαδήλωση έρχεται 2 μόλις εβδομάδες μετά τις κινητοποιήσεις που κατέληξαν στη σύλληψη 60 ατόμων και το τραυματισμό δεκάδων άλλων έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.
Μαθητές και φοιτητές οργάνωσαν πορείες σε ολόκληρη την Αγγλία και την Ουαλία. Στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο κεντρικό Λονδίνο, αρκετές χιλιάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδο της Εθνικής πινακοθήκης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Όχι αλλά, όχι περικοπές στην εκπαίδευση και κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Νικ Κλεγκ, ντροπή σου».
Στο Σέφιλντ, περίπου 1.000 φοιτητές και μαθητές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Πολλοί διαδηλωτές ήταν ηλικίας 13-14.
Στο Μάντσεστερ, όπου αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, μία ομάδα αποκόπηκε από το σώμα της πορείας και κατευθύνθηκε προς το δημαρχείο της πόλης. Άλλοι περίπου 3.000 διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, φωνάζοντας συνθήματα.
Στο Μπρίστολ, τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ έκλεισαν την είσοδο του δημαρχείου, όπου περίπου 2.000 διαδηλωτές κάθονταν κάτω και διάβαζαν βιβλία.
Παράλληλα, καταλήψεις γίνονται στο Royal Holloway, το Πλίμουθ, το Μπέρμινγχαμ και σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο Λίβερπουλ, την Οξφόρδη, το Νιουκάστλ, το Κέιμπριτζ, το Λιντς, τη Γλασκώβη, το Εδιμβούργο, το Σαουθάμπτον, το Κάρντιφ -ανάμεσα σε άλλα.
Τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να αυξήσει δίδακτρα στις 9.000 λίρες ετησίως, παρά τις αντίθετες προεκλογικές εξαγγελίες, έχει προκαλέσει την οργή της νεολαίας. Η αύξηση των διδάκτρων αναμένεται να ψηφιστεί από το βρετανικό κοινοβούλιο πριν από τα Χριστούγεννα.
Οι φοιτητές, και όχι μόνο, έχουν εξοργιστεί με τα κυβερνητικά σχέδια όσον αφορά τη χρηματοδότηση και την κατεύθυνση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που ανακοινώθηκαν μετά από συμβουλές προς κυβερνητικούς υπουργούς από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της BP Τζον Μπράουν.

πηγή:http://antigeitonies.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...