Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπείρωσεις Π.Ε: Σχετικά με την απεργία στις 22/11

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

Ευθεία επίθεση στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο σχολείο εξαπέλυσε το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση με την πρόσληψη αναπληρωτών πλήρους και μειωμένου ωραρίου μέσω ΕΣΠΑ. Πριν ακόμα καταργηθούν και τυπικά οι συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, κατ’ εφαρμογή του μνημονίου, η καμπάνα χτύπησε στο στενό δημόσιο. Χιλιάδες εργαζόμενοι στη δημόσια εκπαίδευση προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές ΕΣΠΑ μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Η αγριότητα του ιδιωτικού τομέα εισβάλλει με τρομακτική βιαιότητα στο δημόσιο σχολείο.
Ακόμα και τα προγράμματα stage ωχριούν μπροστά στην υπερεκμετάλλευση των ΕΣΠΑ.

ΕΣΠΑ: τα εργασιακά δικαιώματα υπό διωγμό

Το ΕΣΠΑ από την ίδια του τη φύση (έτσι καθορίζεται από την Ε.Ε.) δίνεται για προγράμματα περιορισμένου χρονικού διαστήματος (τα συγκεκριμένα είναι ως το 2013) και για θέσεις που θεωρούνται προσωρινές και όχι μόνιμες ανάγκες. Η Ε.Ε. διαμορφώνει τα προγράμματα με στόχο να προωθεί και να επεκτείνει την ελαστική εργασία σε βάρος της μόνιμης. Γι’ αυτό απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκρισή τους είναι  η ελαστική εργασιακή σχέση. Ο εργαζόμενος που πληρώνεται με προγράμματα ΕΣΠΑ δε δικαιολογείται να έχει συλλογικό δικαίωμα, σταθερό μισθό, καθορισμένο χρόνο εργασίας και θεσμοθετημένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Δεν επιτρέπεται να θυμίζει η εργασία του σε τίποτα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Γι’ αυτό χρειάζονται παρουσιολόγια για συμπλήρωση ωρών (γιατί οι αμοιβές δίνονται μόνο για τις ώρες εργασίας και δεν κατοχυρώνουν δικαιώματα σε αργίες και διακοπές). Γιατί με βάση την ευρωενωσιακή νομοθεσία χρειάζεται να αποδεικνύεται η χρησιμότητά τους και η χρήση τους συνεχώς. Γι’ αυτό άλλωστε, στην συνάντηση στις 12/11 το υπουργείο αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι την επόμενη χρονιά θα δημιουργήσει οργανικές θέσεις για μόνιμους διορισμούς.
Ας θυμηθούμε τα προγράμματα stage. Αφού οι υπάλληλοι εργάστηκαν με αυτά για 7 κι 8 χρόνια με άθλιους μισθούς των 400 ευρώ και με εργασιακές σχέσεις δουλοπάροικων, στο τέλος τους πέταξαν στην ανεργία σα στυμμένη λεμονόκουπα με τη ρετσινιά του βίσματος.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, η δουλειά μέσω ΕΣΠΑ είναι γάγγραινα που η εξάπλωσή της οδηγεί στην ανακοπή κάθε μόνιμης εργασιακής σχέσης στο δημόσιο σχολείο.

Οι άθλιοι του 21ου αιώνα είναι εδώ

Εργαζόμενοι αναλώσιμοι, μιας χρήσης, που τους χρησιμοποιούν όποτε θέλουν, για όσο θέλουν και με όποιο μισθό θέλουν, που μπορούν να τους αλλάζουν τους όρους εργασίας κατά τα συμφέροντα του εργοδότη, αυτό είναι στην πραγματικότητα το πρώτο σχέδιο της ατομικής σύμβασης της ντροπής ΕΣΠΑ. Τα λευκά χαρτιά που δόθηκαν είναι βίαιη απόπειρα να καταργηθούν μέσα από μια υπογραφή όλα όσα κατέκτησε το εργατικό κίνημα με αιματηρούς αγώνες τον προηγούμενο αιώνα. Στην πραγματικότητα το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση ως ο χειρότερος εργοδότης ζητάει από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να υπογράψουν ότι δεν έχουν κατοχυρωμένο μισθό, ασφαλιστικά κι εργασιακά δικαιώματα. Άλλωστε, αυτό γίνεται φανερό εκτός από το λευκό χαρτί της σύμβασης κι από την «υποχρεωτικότητα» που έδωσε το υπουργείο στα επιμορφωτικά σεμινάρια εκτός ωραρίου εργασίας. Παραβιάζει ακόμα και νόμους για να επιβάλλει στους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς την απόλυτη υποταγή στις άνωθεν διαταγές από το φόβο της ανεργίας.

Το «νέο» σχολείο της αγοράς, φτηνό, ευέλικτο, ελαστικό

Το υπουργείο παιδείας αφού δημιούργησε 800 μικρά «εγκλήματα» για μαθητές κι εκπαιδευτικούςθέλει να τα στελεχώσει τσάμπα και χωρίς να δημιουργεί καμία προσδοκία ή δυνατότητα μόνιμης εργασιακής σχέσης στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σ’ αυτά. Γι’ αυτό άλλωστε δε δημιούργησε ούτε μία νέα οργανική θέση για καμία από τις νέες ειδικότητες αλλά ούτε διόρισε για τις παλιές.  Είναι απολύτως βέβαιο ότι αν η πρόσληψη γίνει μέσω ΕΣΠΑ δε θα διοριστεί ποτέ σ’ αυτές τις θέσεις μόνιμο προσωπικό.
Ειδικά στην Α/βάθμια εκπαίδευση η εμπειρία είναι πλούσια. Στα ολοήμερα δημοτικά εδώ και 12 χρόνια δεν έγινε ούτε ένας(!!!) μόνιμος διορισμός ειδικότητας παρά μόνο πρόσληψη ωρομισθίων. Η ελαστική μορφή εργασίας θα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στην εκπαίδευση. Κατά δήλωση του υπουργείου το νέο λύκειο θα στελεχωθεί κι αυτό με τη σειρά του μέσω ΕΣΠΑ.
Το «νέο» σχολείο ανταποκρίνεται πλήρως στο όραμα της κυβέρνησης για την εκπαίδευση στην εποχή της κρίσης: τεμαχισμένη γνώση, κουτάκια πληροφοριών και δεξιοτήτων σ’ ένα σχολείο φτηνό κι εντατικοποιήμενο με εκπαιδευτικούς λάστιχο σε ανασφαλείς σχέσεις εργασίας.
Είναι φανερό ότι τα σχέδιά τους δεν αφορούν μόνο τους αναπληρωτές. Η καμπάνα χτυπάει για όλους. Την εποχή του μνημονίου, της επιτήρησης από Ε.Ε. και ΔΝΤ, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η εκπαίδευση που συνδέεται με τους «Καλλικρατικούς» δήμους  δεν εξασφαλίζει κανέναν και για τίποτα. Το κράτος μας θέλει να του παραδώσουμε χρόνο, σώμα και ψυχή. Εμείς πρέπει να πούμε για άλλη μια φορά, στους μαθητές μας τα πάντα, στον εργοδότη μας ούτε ένα δευτερόλεπτο!

Η ΔΟΕ σε ρόλο γραφείου τύπου του Υπουργείου

Οι εκπαιδευτικοί είναι απλήρωτοι εδώ και δυο μήνες κι η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ)βγάζει ανακοίνωση παραμονές της προηγούμενης κινητοποίησης στις 12/11, στην οποία ως άλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει ότι έχει τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι όλα βαίνουν μια χαρά. Ποιος υπουργός δε θα έτριβε τα χέρια του όταν έχει ένα τέτοιο συνδικάτο για συνομιλητή; Δεν αγνοεί απλώς τα δικαιώματα των αναπληρωτών αλλά επιλέγει την ένοχη σιωπή και τη συναίνεση. Αρκείται σε διαβεβαιώσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα για να ροκανίσει το χρόνο και να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς του Υπουργείου. Κι όταν η κατάσταση δεν μπορεί πια να κρυφτεί κι οι αναπληρωτές ξεσηκώνονται, τότε θυμάται να κηρύξει απεργία αλλά μόνο για τους αναπληρωτές ΕΣΠΑ. Σε διατεταγμένη αποστολή με εντολοδόχο το υπουργείο παιδείας, η κυβερνητική ΠΑΣΚαρνείται την πρόταση των Παρεμβάσεων, της ΕΣΑΚ και της ΔΑΚΕ να κηρυχτεί 24ωρη για όλο τον κλάδο για να παραλύσει η εκπαίδευση. Ελπίζει ότι θα γίνει μια απεργία όπου δε θα την πάρει κανείς είδηση, ότι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί θα αναγκαστούν λόγω των ιδιομορφιών της Α’ βάθμιας να κρατήσουν τα τμήματα των απεργών. Κι έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Η Διαμαντοπούλου ευχαριστημένη γιατί δε θα έχει αντίκτυπο στην κοινωνία κι η ΔΟΕ να ισχυρίζεται ότι έχει κάνει το τυπικό καθήκον της.
Κι ενώ υπάρχει πλειοψηφία για να παρθεί απόφαση, η ΔΑΚΕ συντάσσεται τελικά με την ΠΑΣΚ, όπως πάντα, και η 24ωρη κηρύσσεται μόνο για τους αναπληρωτές ΕΣΠΑ ενώ για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς μια δίωρη διευκολυντική που ούτε τη συμμετοχή στη συγκέντρωση δεν εξασφαλίζει. Οι Παρεμβάσεις και η ΕΣΑΚ αφού έκαναν σαφή την αντίθεσή τους με αυτή την εξέλιξη, ψήφισαν ως ελάχιστη αυτή τη μορφή καταθέτοντας τις σοβαρές τους αντιρρήσεις για το διαχωρισμό των εργαζομένων στον κλάδο.

Στη συλλογικότητα η δύναμη, στην αλληλεγγύη η ελπίδα

Γελάστηκαν υπουργείο και κρατικός συνδικαλισμός ότι μπορούν να γονατίσουν με εκβιασμό και φόβο τους εκπαιδευτικούς. Οι σύλλογοι μαζί με το συντονιστικό ωρομισθίων-αναπληρωτών και την ΠΕΑΕ θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.
Οι Γενικές Συνελεύσεις να αποφασίσουν, να πρωτοστατήσουν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων, να καλέσουν και να καλύψουν συνδικαλιστικά ώστε:
§         Να μην υπογραφεί η σύμβαση της ντροπής. Καμιά υπογραφή στο παρουσιολόγιο. Να κατοχυρωθούν με συλλογική σύμβαση τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι αναπληρωτές ΕΣΠΑ δεν υπάρχουν ακόμη, αν δεν υπογραφούν οι άθλιες συμβάσεις που κατέθεσε το υπουργείο. Οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να υποβάλλουν αίτηση με βάση μια εγκύκλιο που ούτε αυτή ούτε η αντίστοιχη αίτηση που τη συνοδεύει ούτε η ανάληψη υπηρεσίας δεν αναφέρονται σε αναπληρωτές ΕΣΠΑ παρά μόνο σε προσωρινούς αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου. Με την εγκύκλιο αυτή οι εκπαιδευτικοί κατατάσσονται σε ενιαίο πίνακα αναπληρωτών-ωρομισθίων κι όχι σε διαφορετικούς πίνακες για λειτουργικά κενά και για «καινοτόμα» προγράμματα  στα οποία αναφέρονται τα ΕΣΠΑ.
§         Καμία συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια που γίνονται εκτός του ωραρίου εργασίας και χωρίς υπερωριακή αποζημίωση. Διεκδικούμε υπερωριακή αποζημίωση για όσα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν. Όπως παραδέχτηκε και ο γ.γ. του Υπουργείου Κουλαϊδής κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί να συμμετέχει κατά παράβαση του εργασιακού ωραρίου όπως αυτό καθορίζεται από το ν. 1566/1985. Η αποχή των επιμορφούμενων, τους κοστίζει γιατί δε θα μπορούν να εκταμιεύσουν ούτε ένα ευρώ για την αμοιβή των επιμορφωτών και όλων των εξόδων των σεμιναρίων (υπάγονται σε προγράμματα ΕΣΠΑ) χωρίς να έχουν υπογράψει οι εκπαιδευτικοί για την παρουσία τους σ’ αυτά. Με την αποχή θα υποχρεωθεί το υπουργείο να τα πραγματοποιήσει τις εργάσιμες ημέρες με τη λήξη ή πριν την έναρξη των μαθημάτων (16-21 Ιούνη, 1-10 Σεπτέμβρη)

Οργανώνουμε τη δράση μας με:

Μαζικές κινητοποιήσεις-καταλήψεις στις διευθύνσεις (που είναι υπεύθυνες για την πληρωμή),στις περιφέρειες, επίσχεση εργασίας, νέα πανελλαδική κινητοποίηση
Μπλοκάρισμα των επιμορφωτικών σεμιναρίων ώστε κανείς εκπαιδευτικός να μην υποχρεώνεται να συμμετέχει σ’ αυτά.
Μαζί με όλους τους εργαζόμενους συντονίζουμε τους αγώνες μας ενάντια στη βάρβαρη επέλαση των πιο αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στη μεταπολεμική ιστορία, για την ανατροπή της επίθεσης κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ε.Ε., ΔΝΤ, για την υπεράσπιση των αναγκών και δικαιωμάτων μας.

ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...