Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Είπαμε πράσινη ανάπτυξη, αλλά μη μας φάνε όλο το οξυγόνο τα κωλόδενδρα!

Αραβικό «Λας Βέγκας» στο πρώην αεροδρόμιο

Αραβικό «Λας Βέγκας» επιδιώκει να κάνει η κυβέρνηση το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού. Το Ελληνικό που θα γινόταν Μητροπολιτικό Πάρκο και εστία πρασίνου, δάσος κατάφυτο όπου μέσα θα ζούσαν ελάφια και κουνέλια. Μια ανάσα ζωής για τους κατοίκους των νοτίων προαστίων.
Τελικά αφού δεν έγινε γήπεδο και δεν το πήρε καμιά ομάδα κοψοχρονιά να γλιτώσουν από τα πάρκα, τα δένδρα και τα κουνούπια, η κυβέρνηση αποφάσισε να προσελκύσει Αραβες εμίρηδες για εκμετάλλευση της έκτασης του παλιού αεροδρομίου, προσδοκώντας σε επενδύσεις -όπως άλλοι σε ανάσταση νεκρών- τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η πίστη σώζει….
Διαβάζουμε σήμερα στον ελληνικό τύπο ότι υπάρχουν σκέψεις για σειρά έργων, όπως αξιοποίηση μέρους της παραλίας στο ύψος του πρώην αεροδρομίου, κατασκευή μαρίνας ελλιμενισμού πολυτελών θαλαμηγών, ξενοδοχείου, συνεδριακών κέντρων, πλωτού καζίνου και μικρού αεροδρομίου που θα χρησιμοποιείται από lear jet και ιδιωτικά αεροσκάφη. Αν και δεν είναι σαφές το ακριβές ποσοστό της έκτασης, κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι θα είναι τουλάχιστον 15%, ενώ μπορεί να φτάσει ίσως και το 30%. Στον υπόλοιπο χώρο θα δημιουργηθούν χώροι αναψυχής και πάρκα. Ο,τι δηλαδή έχει ανάγκη ο λαός! Η πρόσβαση των κατοίκων των νοτίων προαστίων και όχι μόνο σε αυτές τις μονάδες θα είναι ανοιχτή! Σε όσους θέλουν να δουλέψουν… Οι υπόλοιποι θα τα καμαρώνουν με τα κιάλια!
Όταν ήταν στην αντιπολίτευση ο κ. Γ. Παπανδρέου κατακεραύνωνε το σχέδιο Σουφλιά για τσιμεντοποίηση και ξεπούλημα του Ελληνικού. Στις 2 Φεβρουαρίου 2009 μάλιστα δεσμευόταν:
«Το ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας την οριακή κατάσταση που επικρατεί ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο, προχώρησε πρόσφατα, με θάρρος και ευθύνη, στην πρόταση για μετατροπή ολόκληρου του χώρου του Ελληνικού, σε ένα από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά πάρκα της Ευρώπης, με πράσινο και υποδομές που θα υποστηρίξουν το πάρκο, θα είναι περιβαλλοντικά και ενεργειακά φιλικές και, μόνο, όπως είπαμε, για την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος και όλων των πολιτών του λεκανοπεδίου».
Σήμερα, μόλις ένα χρόνο από τις εκλογές που τον ανέδειξαν πρωθυπουργό, ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει πράγματι αποφασίσει να θάψει κάτω από κάποιο μνημόνιο συνεργασίας με την QIA του Κατάρ και τα τσιμέντα της το μητροπολιτικό πάρκο μαζί με το «θάρρος», την «ευθύνη» και τα περιβαλλοντικά λόγια του για το Ελληνικό!
Πιθανότατα αναλογίστηκε το εκπαιδευτικό έργο που μπορεί ένα τέτοιο έργο να προσφέρει στους χιλιάδες νέους, θαμώνες των γειτονικών κέντρων διασκέδασης ! Ο συσσωρευμένος πλούτος σίγουρα θα αποτελεί ένα ολοζώντανο παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει μια ανοιχτή οικονομία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...